Lecția 2 | Relații de coordonare

Idei independente

„Propoziții” vs. „Fragmente”

Pe măsură ce intrăm în detaliile specifice indicării relațiilor logice, vei observa că pe lângă cuvântul „propoziție” voi folosi și cuvântul „fragment”. Motivul fiind că după ce vom conecta propoziții individuale, va trebui să conectăm grupuri de propoziții. Astfel, vom dori să folosim un cuvânt mai general. Prin „fragment” înțelegem o porțiune dintr-un pasaj care poate consta dintr-o singură propoziție sau dintr-un grup de propoziții.

Fiecare fragment subliniază câte o idee

Relațiile logice de coordonare sunt folosite în Bracketing pentru a indica o relație între două sau mai multe fragmente în care fiecare dintre acestea aduce o contribuție independentă. Adică, deși fragmentele au legătură între ele, totuși niciunul nu îl susține pe celălalt, nici nu îl întărește, nici nu îl completează, nici nu îl determină. În această categorie, fiecare fragment subliniază câte o idee distinctă.
Există trei relații logice în această categorie. Dă-ți toate silințele să înțelegi conceptul din spatele fiecăreia asimilând informațiile de mai jos. Următorii pași îți vor consolida aceste cunoștințe, după care vei completa un test grilă pentru a îți verifica cunoștințele dobândite.

Serie (S)

Definiție: Fiecare fragment contribuie în mod independent la un întreg. (Serie este relația de coordonare implicită.)
Exemplu cotidian: La petrecere, am cântat „La mulți ani”, ne-am jucat și am mâncat tort.

Notă

Pe lângă exemplele din Biblie pentru fiecare relație, vom ilustra și prin exemple cotidiene care pot fi de ajutor în simplificarea anumitor lucruri pe măsură ce cauți să înveți aceste relații logice. În ce privește exemplele biblice de mai sus, observă câteva aspecte: (1) În Psalmul 108, poți vedea cum anume arată o relație care este alcătuită din mai mult de două fragmente. (2) Rezumatul pasajului din Efeseni 5:22-6:9 demonstrează nivele multiple de relaționare în Serie, indicând trei perechi de porunci. (3) Coloseni 1:28 prezintă un exemplu în care o relație de tip Serie este compusă dintr-o altă relație — anume o Serie de două Moduri.
De asemenea, trebuie să precizez un lucru cu privire la conjuncțiile din tabelele despre relații. Observați că una din conjuncții este îngroșată. Aceasta este pentru a indica faptul că acea conjuncție este cea mai potrivită pentru a testa relația respectivă. O conjuncție de test nu este neapărat conjuncția cea mai des întâlnită, ci este cea mai explicită expresie a acelei relații. Când încerci să determini relația potrivită, introdu această conjuncție între fragmentele pe care le conectezi pentru a verifca dacă această relație este, de fapt, cea mai bună alegere.

Progresie (P)

Definiție: Asemenea Seriei, doar că fiecare fragment reprezintă un pas spre un punct culminant.
Exemplu cotidian: Întâi leagă-te la ochi, apoi învârte-te de cinci ori, după care încearcă să lovești piñata.


Alternativă (A)

Definiție: Fiecare fragment exprimă o posibilitate diferită ce decurge dintr-o anumită situație.
Exemplu cotidian: Vreți să vă desfaceți cadourile sau să vă jucați?



Relațiile logice — Exemple cotidiene, setul 2 pdf
Un document ce conține exemple cotidiene simple pentru cele 18 relații logice, așa cum apar mai sus și în lecțiile care vor urma. Tematica: ziua de naștere a unui copil.

Bracketing (Română)