Lecția 3 | Susținere prin reformulare

Mai multe despre aceeași idee

Introducere în conceptul de idee principală

A sosit timpul să începem parcurgerea subcategoriilor din cadrul relațiilor de Subordonare. Prima subcategorie este cea a relațiilor care susțin prin reformulare. Toate relațiile din această categorie indică faptul că unul din cele două fragmente arată — într-un fel anume — înapoi spre celălalt fragment și ne spune mai multe lucruri despre acesta. Așadar, celălalt fragment este ideea principală dintre cele două.
Observați că ideea principală nu este neapărat cea mai importantă idee dintr-o relație. 1 Ioan 4:7a spune „Preaiubiților, să ne iubim unii pe alții, căci dragostea este de la Dumnezeu.” Ideea cea mai importantă este că dragostea este de la Dumnezeu, dar nu aceasta este și ideea principală. Această idee este inclusă pentru a susține motivația mesajului apostolului Ioan din această jumătate de verset — anume, o chemare la a ne iubi unii pe alții.
În acest punct din curs vom evidenția ideea principală dintre două (sau trei) fragmente care sunt părți componente într-o relație. Mai târziu, în altă lecție, vom dezvolta acest lucru în vederea determinării ideii principale a unui pasaj întreg.


Acțiune-Mod (Ac/Mn)

Definiție: O acțiune și modul sau mijlocul prin care aceasta este îndeplinită.
Exemplu cotidian: A stins lumânările scuipând peste tot tortul.


Notă

Deși conceptele de mod și mijloc nu sunt identice, acestea au ceva în comun, anume faptul că ambele răspund la întrebarea cum? Din acest motiv, în Bracketing ambele sunt etichetate ca Acțiune-Mod. În exemplele de mai sus, 1 Petru 3:5b prezintă un mod, în timp ce Efeseni 4:15a prezintă un mijloc.

Notă

Observă de asemenea că etichetele sunt puse acum pe liniile orizontale ale parantezelor, deoarece am trecut la relațiile de subordonare. Ordinea etichetelor este interschimbabilă.

Comparație (Cf)

Definiție: O idee și un fragment care indică cu ce se aseamănă aceasta.
Exemplu cotidian: Îți dorești o tematică ninja la fel ca cea de anul trecut?


Notă

Observă că unele relații de subordonare folosesc două etichete (e.g. Acțiune-Mod) în timp ce altele folosesc doar una (e.g. Comparație). Acest lucru nu are nicio importanță, ci corespunde pur și simplu numelor relațiilor.

Negativă-Pozitivă (-/+)

Definiție: Un fragment este negat în timp ce celălalt este afirmat. Aceasta este și relația implicită într-un contrast.
Exemplu cotidian: Nu îmi plac șosetele de la bunica, dar noul tir de jucărie e nemaipomenit.



Întrebare-Răspuns (Q/A)

Definiție: Enunțul unei întrebări și răspunsul la aceasta.
Exemplu cotidian: Cât este ceasul? E timpul potrivit să mâncăm tortul!



** Brackeții gri din exemplele de mai sus nu sunt relevanți, de aceea nu le-am etichetat.

Idee-Explicație (Id/Exp)

Definiție: O idee, urmată de alta care îi clarifică înțelesul. Cea din urmă dezvoltă fie un singur cuvânt din prima, fie întreaga idee.
Exemplu cotidian: Iosif împlinește astăzi treisprezece ani; acum e un bărbat tânăr.


Bracketing (Română)