Să citim cu o atenție deosebită
M-am gândit că sunt o făptură de o zi, care trece prin viaţă precum o săgeată prin aer. Sunt un duh venit de la Dumnezeu şi care se întoarce la El; care doar planează deasupra marelui abis, până când, peste câteva clipe nu mai este văzut. Cad într-o veşnicie neschimbătoare! Vreau să cunosc un singur lucru, calea spre cer — cum să aterizez în siguranţă pe acel ţărm fericit. Dumnezeu Însuşi a coborât ca să ne arate calea: tocmai cu acest scop a venit El din cer. Dumnezeu a scris acest lucru într-o carte. O, daţi-mi acea carte! Cu orice preţ, daţi-mi Cartea lui Dumnezeu!
—John Wesley
Tot ce este cel mai important, mai glorios, mai critic și mai trainic stă scris pentru noi în Cartea lui Dumnezeu. Biblia este o mare comoară. Iar mărgăritarele ei sunt cele mai vrednice de atenția noastră deosebită. Să citim cu o atenție deosebită — despre asta este vorba în metoda Bracketing. Dacă ți se pare un lucru neînsemnat, atunci încă nu cunoști valoarea Cuvântului lui Dumnezeu.
Când urmez învăţăturile Tale, mă bucur de parc-aş avea toate comorile. Mă gândesc adânc la poruncile Tale, şi cărările Tale le am sub ochi.
—Psalmi 119:14-15 VDCC
Cum ne ajută metoda Bracketing să citim Biblia cu atenție?
Sunt mai multe moduri în care putem răspunde la această întrebare, fiecare dintre ele clarificând și evidențiind câte un rol pe care îl are această metodă de studiu biblic. Împreună, aceste roluri vor zugrăvi în linii mari conceptul din spatele metodei Bracketing.
Metoda Bracketing este folosită pentru a explica rolul fiecărei propoziții în cadrul unui paragraf.
Metoda Bracketing este folosită pentru a înțelege structura unui text.
Metoda Bracketing este folosită pentru a lăsa conexiunile logice din text să ne călăuzească în înțelegerea acestuia.
Metoda Bracketing este folosită pentru a determina ideea principală și pentru a vedea modul în care aceasta este susținută.
Până la sfârșitul cursului
Acest curs este despre a învăța metoda Bracketing. Și deși vom continua să discutăm despre cum să desenăm corect sau greșit brackeții, scopul acestui curs nu este de a te învăța să construiești acel bracket unic și „corect“ pentru un anumit pasaj. Fiindcă nu există așa ceva precum un bracket unic, autoritar care să stea ca reprezentarea exhaustivă a sensului unui text. (Pentru mai multe despre acest punct, vezi aici.) Ci, mai degrabă scopul cursului este să înveți bine această metodă de studiu biblic, astfel încât să te ajute să citești cu o atenție deosebită. Pe măsură ce vei face asta, vei înțelege pasajele biblice cu o mai mare acuratețe și profunzime.
Cu alte cuvinte, cei care vor urma cu credincioșie acest curs până la sfârșit ar trebui să se aștepte să capete o înțelegere solidă a fundamentului metodei Bracketing și odată cu aceasta, să dobândească un instrument puternic pentru a vedea mai mult din ceea ce este în Biblie și a o înțelege mai bine.
Cine folosește metoda Bracketing?
Thomas Schreiner is the James Buchanan Harrison Professor of New Testament Interpretation and Professor of Biblical Theology (1997) and Associate Dean of the School of Theology at Southern Baptist Theological Seminary.
Scott J. Hafemann (Dr. theol., Eberhard-Karls-Universität Tübingen) is Reader in New Testament at the University of St. Andrews (Scotland). He is responsible for developing the bracketing-style visual formatting and came up with the idea to mark the main point between two propositions.
Gregory K. Beale (PhD, Cambridge) holds the J. Gresham Machen Chair of New Testament and is professor of New Testament and biblical theology at Westminster Theological Seminary.
Brian J. Vickers is Professor of New Testament Interpretation (2004) and Assistant Editor of The Southern Baptist Journal of Theology at Southern Baptist Theological Seminary.
Benjamin Gladd is Assistant Professor of New Testament at Reformed Theological Seminary.
Dr. Mark Dubis is Professor of Biblical Studies and Languages and Director of Discipline-Specific Honors Program in the School of Theology and Missions at Union University.
Plus mulți alții care nu sunt profesori!
Pentru cei care știu metoda Arcing
Dacă ai studiat și metoda de studiu biblic Arcing, atunci în mare parte știi deja și Bracketing. Fiindcă acestea două sunt de fapt aceeași metodă, doar că folosesc o reprezentare grafică diferită. De aceea, poți chiar să deschizi arcurile pe care le-ai construit și să modifici o opțiune care le va afișa automat ca și brackeți!
Totuși, asta nu înseamnă că nu vei beneficia de pe urma acestui curs. Mulți dintre cei care au studiat Arcing, după ce au parcurs cursul introductiv, caută un al doilea curs despre principiile de bază pentru a-și consolida fundamentul acestei metode de studiu biblic. Pentru aceștia, acest curs este aproape ideal. Aici vei putea revedea toate aspectele cheie ale „Analizei textuale” (un termen generic folosit pentru Arcing și Bracketing), dar cu exemple proaspete și noi teme pentru acasă. Mai mult, am modificat semnificativ abordarea de predare, știind că modurile de învățare diferă de la om la om.
De altă parte, pentru cei care nu sunt familiari cu metoda Arcing, abordarea „aproape ideală” tocmai descrisă devine ideală. Fiindcă acest curs va fi predat la un nivel puțin mai de bază decât cursul de Arcing, făcând așadar din acest curs locul cel mai potrivit pentru a începe.