Lecția 6 | Reguli de împărțire în propoziții

Modul Gerunziu

De ce ne torturăm cu gramatică?

Poate îți amintești că Bracketing este despre a citi cu o atenție deosebită. O parte din aceasta presupune să intrăm în buruienile gramaticii ca să putem analiza textul biblic cu o mai mare dibăcie. Acesta este cel mai vrednic scop după cum ne amintește și filmulețul de mai jos preluat de pe site-ul Desiring God.



Ce este un verb la gerunziu?

Verbele la gerunziu sunt și ele ușor de identificat prin sufixele -ind/-ând. Totuși, observă că nu toate cuvintele care se termină în -ind/-ând sunt verbe la gerunziu (e.g. aprind, când, etc). În versetele de mai jos aceste verbe apar îngroșate.
Şi au început să-L pârască şi să zică: „Pe Omul acesta L-am găsit aţâţând neamul nostru la răscoală, oprind a plăti bir cezarului şi zicând că El este Hristosul, Împăratul.” — Luca 23:2 VDCC
Să nu umblăm după o slavă deşartă, întărâtându-ne unii pe alţii şi pizmuindu-ne unii pe alţii. — Galateni 5:26 VDCC

Verbe la gerunziu care trebuie împărțite într-o propoziție nouă

În Bracketing vom împărți într-o propoziție nouă doar atunci când întâlnim un verb la gerunziu care funcționează ca adverb — adică acele verbe ale căror punct de legătură îl reprezintă un alt verb. Sunt cinci astfel de verbe în cele două versete de mai sus, și toate acestea indică începutul unei noi propoziții și trebuie împărțite corespunzător.
... L-am găsit ... | ațâțând neamul ... | oprind a plăti bir ... | zicând că El este Hristosul, Împăratul (Luca 23:2 VDCC)
Să nu umblăm ... | întărâtându-ne ... | pizmuindu-ne unii pe alții (Galateni 5:26 VDCC)
Dacă ar fi să ne întrebăm cum se conectează „ațâțând ...”, oprind ...” și „zicând ...” din Luca 23:2 cu celelalte propoziții din frază, răspunsul ar fi undeva în jurul ideii că Isus a fost găsit făcând anumite lucruri. Cu alte cuvinte, punctul de legătură dintre acestea este un verb ( am găsit ). Același lucru este valabil și pentru „întărâtându-ne ... și „pizmuindu-ne ...” din Galateni 5:26, care se leagă de a umbla după o slavă deșartă.

Verbe la gerunziu care nu trebuie împărțite într-o propoziție nouă

Există și alte roluri pe care le poate juca un verb la gerunziu: (1) Ca parte dintr-un verb exprimat prin mai multe cuvinte. (2) Ca adjectiv, când acesta descrie un substantiv și se acordă în gen, număr și caz cu acesta. În aceste două cazuri, verbul la gerunziu nu indică începutul altei propoziții, deci nu vom împărți într-o propoziție nouă.
Mergând să cumpăr lapte, am dat peste o pisică.
În acest exemplu, „Mergând” este incomplet fără „să cumpăr lapte”, de aceea nu vom împărți într-o propoziție nouă. Iar „Mergând să cumpăr lapte” definește timpul când cealaltă propoziție este adevărată, deci avem o relație Temporală.
Ion vedea în depărtare nenumărate case fumegânde.
Aici, cuvântul „fumegânde” joacă rolul de adjectiv și descrie substantivul case. Astfel, punctul de legătură nu îl reprezintă un verb, ci substantivul pe care acesta îl descrie.

Quiz

Isus străbătea toată Galileea, învățând pe norod în sinagogi, propovăduind Evanghelia Împărăției și tămăduind orice boală și orice neputință care era în norod. — Matei 4:23 VDCC

Care dintre cuvintele „învățând”, „propovăduind” și „tămăduind” indică începutul unei propoziții noi?

Autentificare / crează un cont to enroll or continue where you left off.

Iudeii care erau cu Maria în casă şi o mângâiau, când au văzut-o sculându-se iute şi ieşind afară, au mers după ea, căci ziceau: „Se duce la mormânt, ca să plângă acolo.” — Ioan 11:31 VDCC

Care dintre cuvintele „când”, „sculându-se” și „ieșind” sunt verbe la gerunziu și indică începutul unei propoziții noi?

Autentificare / crează un cont to enroll or continue where you left off.

Ei au plecat şi au întărit mormântul, pecetluind piatra şi punând strajă. — Matei 27:66 VDCC

Care dintre cuvintele „pecetluind” și „punând” indică începutul unei propoziții noi?

Autentificare / crează un cont to enroll or continue where you left off.




Bracketing (Română)